Symptomen eetstoornis
Er zijn verschillende eetstoornissen. Hieronder gaan we kort in op de symptomen van de eetstoornissen anorexia, boulima en de eetbuistoornis (BED).
Anorexia nervosa (anorexia)
Iemand met anorexia is erg bang om aan te komen of dik te worden, ook al zit het gewicht ver beneden voor wat bij de leeftijd en lengte passend en gezond is. Hij of zij doet daarom van alles om te voorkomen dat het gewicht toeneemt, bijvoorbeeld extreem weinig eten, veel bewegen en laxeermiddelen gebruiken. Er is een grote behoefte aan het hebben van controle. Het lichaamsbeeld is verstoord: al kun je de ribben tellen, toch voelt diegene zich dik en ziet hij of zij in de spiegel een dik persoon. Ook mensen die (weer) een gezond gewicht hebben, kunnen (nog) anorexia hebben. Hun anorexia kenmerkt zich dan vaak vooral doordat hun leven wordt bepaald door gedachten en regels rondom eten en/of niet eten.
Boulimia nervosa (boulimia)
Iemand met boulimia heeft regelmatig flinke eetbuien. Hij of zij eet binnen een korte tijd een hoeveelheid die andere mensen binnen die tijd en in dezelfde omstandigheden absoluut niet zouden eten. Tijdens zo’n eetbui verliest diegene alle controle; hij of zij heeft het gevoel niet te kunnen stoppen met eten of niet te beheersen wat of hoeveel te eten. Omdat iemand met boulimia niet wil aankomen, braakt hij of zij na de eetbui alles uit, slikt laxeermiddelen, of probeert fanatiek te lijnen of veel te bewegen. Voor de buitenwereld is boulimia vaak niet goed te zien. Mensen met boulimia hebben net als mensen met anorexia een lichaamsbeeld dat verstoord is, maar hebben vaak een schommelend lichaamsgewicht.
Eetbuistoornis (BED)
Iemand met een eetbuistoornis heeft regelmatig terugkerende eetbuien. Hij of zij heeft het gevoel hier geen controle over te hebben. Tijdens een eetbui, eet diegene vaak sneller dan anders een grote hoeveelheid voedsel zonder lichamelijke trek te hebben. Hij of zij eet door tot een onaangenaam vol gevoel bereikt wordt. Uit schaamte wordt er vaak alleen gegeten. Na een eetbui voelt diegene zich schuldig, somber en ervaart gevoelens van walging. Anders dan bij boulimia probeert iemand met een eetbuistoornis niet om van het eten af te komen door bijvoorbeeld over te geven of te laxeren. Een eetbuistoornis gaat daarom vaker samen met overgewicht. Een eetbuistoornis heet ook wel binge eating disorder (BED). Mensen met BED ervaren vaak een grote drempel om hulp te zoeken door vooroordelen en stigma bij overgewicht.
Andere eetstoornissen
Naast bovengenoemde eetstoornissen zijn er ook nog andere eetproblemen te noemen, zoals het nachtelijk eetsyndroom, waarbij iemand het meeste eet na het avondeten. Of orthorexia, waarbij iemand dwangmatig bezig is om zo gezond mogelijk te eten. Ook komen er voedingsstoornissen voor, zoals pica, de ruminatiestoornis en de vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ook wel ARFID genoemd).
Eetstoornis NAO
Sommige mensen herkennen zich niet heel duidelijk in één eetstoornis, maar deels in meerdere eetstoornissen. Ook komt het voor dat ze zich grotendeels herkennen in een bepaalde eetstoornis, maar niet in alle symptomen. Dit noemen we een eetstoornis niet anderszins omschreven (NAO).
Tips voor (naasten van) iemand met een eetstoornis
Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van een eetstoornis en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer lees je tips hoe je met een eetstoornis om kan gaan.
Lees meer over eetstoornissen
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.