Behandeling eetstoornis

Voedsel eten Pexels

Met therapie komt 40 tot 60 procent van de mensen bijna helemaal van een eetstoornis af. Bij ongeveer eenderde blijft de eetstoornis bestaan, maar worden de problemen wel minder. 

De therapie van een eetstoornis begint vaak met het aanleren van een gezond eetpatroon. Bij anorexia leer je stap voor stap weer normaal te eten. En je leert om te gaan met de angst die je bij eten hebt. Bij boulimia gaat de therapie over het aanleren van een regelmatig eetpatroon. Is dit eenmaal verbeterd? Dan kijk je samen met de behandelaar naar de oorzaken van de eetstoornis. Je denkt bijvoorbeeld negatief over jezelf, je kunt slecht met spanningen omgaan of je hebt verdriet. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn van je eetstoornis. 

Medicijnen

Soms schrijft de arts je antidepressiva voor. Dit gebeurt vooral bij boulimia. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je minder eetbuien en minder depressieve gevoelens hebt.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.