Behandeling agorafobie
Hoe kom je van agorafobie af?
Om van je agorafobie, ook wel straatvrees of pleinvrees, af te komen is het belangrijk dat je hulp zoekt. De eerste stap is contact op te nemen met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een professionele hulpverlener die samen met jou gaat kijken naar therapie.
Een veelvoorkomende therapie bij agorafobie is cognitieve gedragstherapie. Er bestaan verschillende vormen van cognitieve gedragstherapie. De vorm die de voorkeur heeft bij agorafobie is exposure in vivo.
Maar er zijn ook andere behandelingen die helpen bij angststoornissen.
Wat is exposure in vivo?
Bij exposure in vivo wordt de situatie die angst oproept, stapje voor stapje bewust opgezocht. Samen met je behandelaar kijk je hoe snel je de volgende stap kan maken. Je wordt herhaald blootgesteld aan je angst. Door de herhaalde oefening zal de angst afnemen en leer je de gevreesde situatie niet langer te vermijden.
De behandeling kan, afhankelijk van de ernst van de agorafobie en bijkomende problemen, worden aangevuld met medicijnen (antidepressiva) of paniekmanagement.
Lees meer over agorafobie
- Alles over agorafobie: wat is het, symptomen en oorzaken.
- Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies over agorafobie? Neem gratis en anoniem contact op met MIND Korrelatie.
- Wil je met een ervaringsdeskundige praten over je angststoornis? Kijk bij stichting ADF (angst, dwang en fobie).
- Lees meer over medicijnen bij psychische klachten via het objectieve Kennisplatform Medicatie