Hyperventilatie
Wat is hyperventilatie?
Als je rent gaat je ademhaling snel, als je slaapt gaat je ademhaling langzaam. Je ademhaling past zich per activiteit aan. Normaal gesproken halen volwassenen zo'n tien keer per minuut adem. Wanneer je meer dan twintig keer per minuut ademhaalt (zonder dat je je inspant), ben je aan het hyperventileren.
Wanneer je hyperventileert haal je te snel of te diep adem. Het lichaam gaat dan stresshormonen aanmaken, het bereidt zich voor op een actie. Terwijl je bijvoorbeeld in een stoel zit, adem je alsof je rent voor de trein.
Een aanval van hyperventilatie kan geen kwaad, maar is wel erg vervelend om mee te maken. Ook kunnen de aanvallen regelmatig terugkeren. Je kunt wel maatregelen nemen om de klachten te voorkomen of te stoppen.
Klachten en symptomen hyperventilatie
De symptomen van een hyperventilatie zijn:
- duizeligheid en benauwdheid;
- hartkloppingen en pijn op de borst;
- tintelingen en droge mond;
- misselijkheid en hoofdpijn.
Oorzaken hyperventilatie
Hyperventilatie wordt veroorzaakt door stress, angst, overbelasting of ernstige vermoeidheid. Hyperventilatie kan ook een onderdeel zijn van een paniekaanval.
Wat moet je doen bij een hyperventilatie aanval?
- Ga na wat de oorzaak is: Wat is bij jou de trigger om te gaan hyperventileren? Hyperventilatie heeft altijd een (onbewuste) oorzaak.
- Ontspan: Van een stukje wandelen tot een ontspanningsoefening doen, het is belangrijk om je ergens op te kunnen focussen wat rust geeft.
- Bespreek het met iemand in je omgeving: Mensen in je omgeving kunnen je helpen om je meer bewust te laten zijn van je ademhaling. Iemand met een hoge ademhaling hoor je ademen. Ook als de borst op en neer gaat kan dit duiden op een te snelle ademhaling. Zelf heb je dit misschien niet eens door.
- Doe ademhalingsoefeningen: Bij iedereen begint een hyperventilatie aanval anders. De één krijgt tintelende vingers, de ander hartkloppingen of pijn op de borst. Door een ademhalingsoefening in te zetten kun je een aanval voor zijn.
- Schakel hulp in: Als de hyperventilatie je leven beheerst en voor angst zorgt, is professionele hulp belangrijk. Je kunt hierover met je huisarts praten of (anoniem) advies vragen aan een hulpverlener van de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie).
Lees meer
- Op zoek naar ervaringsdeskundigen of lotgenoten? Kijk eens bij bij de Nederlandse Hyperventilatie Stichting.
- Deel jouw ervaring met hyperventilatie op onze ervaringsverhalenpagina.