Zelf iets doen bij stress, overspannenheid, burn-out

Man stress

Als je stressklachten hebt, dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als je niets doet terwijl de situatie hetzelfde blijft, dan worden je klach­ten alleen maar erger. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat het niet goed gaat en dat je besluit iets aan de situatie te willen veranderen.
 
Op onze website vind je verschillende handvatten om zelf aan de slag te gaan met stressklachten:

Praten
Het is belangrijk je problemen met anderen te delen. Praten lucht op! Kies iemand bij wie je je op je gemak voelt. Iemand die je goed kent en die om je geeft, zoals je partner, een vriend(in) of een familielid. Soms zijn problemen gemakkelijker te bespreken met iemand die je minder goed kent. Denk aan een vertrouwenspersoon op je opleiding of werk, of een bedrijfsarts.
 
Naar de huisarts
Gaan je klachten niet over? Merk je dat je niet goed meer kunt functioneren? Of worden je klachten erger en maak je je daar zorgen over? Dan raden we je aan naar je huisarts te gaan. De huisarts kan je helpen bij het vinden van passende hulp.

Tips voor naasten

  • Praat met je dierbare als je ziet dat hij of zij overbelast is en klach­ten heeft.
  • Stel je begripvol op, oordeel of veroordeel niet.
  • Ontkent je dierbare zijn of haar klachten? Blijf diegene dan wijzen op de klachten die je bij hem of haar ziet. Zeg dat je je zorgen maakt.
  • Ga samen iets doen wat je ontspant.
  • Onthoud goed: iemand helpen is prima, maar alleen als je ook je eigen grenzen in de gaten houdt. Lees meer over grenzen stellen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.