Werkstress

Werkstress Pexels

Werkstress is stress door of in je werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door je werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op je werk met belasting in je privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je slechter functioneert op je werk. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid constateerde dat in 2014 een derde van het ziekteverzuim werd veroorzaakt door stress. Daarmee was deze klacht de grootste oorzaak van verzuim.
 
Een keertje flink moe zijn na een dag hard werken is geen ramp en kan je zelfs een voldaan gevoel geven. Stress is namelijk ook niet per definitie ongezond. Het helpt je om beter te presteren. Het is wel belangrijk dat je daarna kunt herstellen van de stress. Als er teveel momenten van stress zijn, dan gaan het mis. Er is dan niet voldoende tijd om te herstellen. De stress stapelt zich op. Dan is er sprake van ongezonde stress.
 
Stressklachten hebben een belangrijke functie. Het zijn signalen dat je te veel hooi op je vork neemt. Het is belangrijk om deze signalen niet te negeren en er iets aan te doen. Doe je dit niet, dan kunnen de stressklachten zich opstapelen en resulteren in een burn-out.

  • Wil jij weten of je last hebt van ongezonde stress? Doe de stresstest
  • Lees hier onze tips om werkstress aan te pakken

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.