Adviezen bij stress

Hardlopen Pixabay

Maak het concreet en haalbaar

Stel jezelf een concreet en haalbaar doel als je iets aan je leefgewoonten wilt verbeteren. Maak het jezelf niet te moeilijk. Een kleine verandering is veel makkelijker in te passen in je gewoonten dan een grote ommekeer.

Een voorbeeld:
Je neemt je voor meer fruit te eten. Maak dat concreet: je neemt je voor elke dag een stuk fruit te eten. Welk fruit wordt het? Een appel, een banaan? Bepaal ook wanneer je het op gaat eten: tijdens de lunch? Hoe concreter je het plan maakt, hoe beter je je het voor kunt stellen, des te groter de kans op succes.

Een ander voorbeeld:
Je neemt je voor vaker pauze te nemen. Maak het plan niet te groot: begin met een pauze van 5 minuten. Neem je voor de komende week ’s middags om 15.00 uur minimaal 5 minuten pauze te nemen. Schakel ook anderen in om je te helpen herinneren of maak een herinnering ervoor aan in je elektronische agenda of telefoon. Stel je ook vast voor wat je in die 5 minuten gaat doen: een kopje thee drinken, even naar buiten, even bij een collega ergens anders buurten…
Kijk goed wat jíj kunt doen om jezelf aan het plan te houden!  

Eten en stress
We weten het meestal heel goed als we dingen eten die ongezond zijn. Maar in tijden van stress is het moeilijk om tijd te maken om echt te koken, of eet je de spanning weg met lekkere zoete of hartige dingen. Je vergeet om goed voor jezelf te zorgen. En de gevolgen, overwicht en een vergroot risico op hart- en vaatziekten, merk je nu niet. Het is begrijpelijk, maar je loopt daardoor extra risico, omdat je lichaam eerder onder de druk zal bezwijken.

Alcohol en stress
Alcohol ontspant op de korte termijn. Een paar glazen wijn helpt met inslapen na een onrustige dag. Het vervelende is echter dat alcohol het doorslapen bemoeilijkt: je loopt kans om veel vaker ’s nachts wakker te worden en onrustig te slapen. Uitgerust wakker worden is er meestal niet bij, zodat je de dag erna begint met meer stress in plaats van minder. Daarnaast zijn de gevolgen van overmatig alcoholgebruik en de risico’s op afhankelijkheid op de langere termijn natuurlijk overduidelijk.

Meer informatie over alcoholgebruik is te vinden op www.alcoholinfo.nl

De trap
Hoe vaak per dag kom je een roltrap of lift tegen? Neem in het vervolg dan de trap. Het is net zo snel als de roltrap en vaak ook als de lift. Het bespaart de ergernis van wachten of tussen veel en duwende mensen te staan. En je doet iets dat heel goed is voor je conditie.
 
De sport-date
Samen sporten stimuleert en is gezellig. En het is moeilijker om af te haken als je geen zin hebt, als je een sportafspraak hebt. Zo’n afspraak is dus een slimme manier om jezelf te helpen. Vooral als je weet dat je altijd even die drempel over moet om ‘te gaan’. Misschien is er op het werk iemand met wie je kunt gaan sporten, direct na het werk misschien? Vraag het eens!

Herken en vervang
De grote uitdaging met ongezonde leefgewoonten is om jezelf erop te betrappen en ze vervolgens af te leren. Hoe kunnen we dat nou aantrekkelijk maken? Het helpt enorm om het klein te houden en stap voor stap.
Houd deze week eens bij op welke momenten en waarom je een sigaret opsteekt, snoept of een glaasje wijn drinkt. Bedenk, het liefst direct, of je op zo'n moment iets anders (gezonders) had kunnen doen, met hetzelfde effect. Bijvoorbeeld een tijdschrift kopen in plaats van een gebakje en een blokje om lopen in plaats van een sigaret opsteken. Bepaal op welke momenten je dit alternatief gaat kiezen. Begin met één moment en neem er elke week één bij.
 
De valkuil van koffie
Spanning maakt moe. Ken je dat vermoeide zware gevoel? Misschien neem je dan ook een extra kopje koffie.
Maar daardoor word je juist weer extra gespannen. Je wordt er trillerig van, onrustig, slaapt slechter en bent dus extra moe. Zo kom je terecht in een neerwaartse spiraal. Neem maximaal 5 koppen koffie per dag, dan heeft koffie géén negatief effect op de gezondheid en verbetert je reactiesnelheid, waarneming en aandacht.

De buitenlucht in
Een wandeling van een paar minuten in de buitenlucht - zelfs midden in de stad - vermindert het stressniveau. Doordat je gedachten even van het werk gehaald worden, omdat je andere indrukken opdoet en even frisse lucht binnenkrijgt. Neem je boterham dus mee naar buiten of verhuis samen met je collega's de theepauze naar buiten.
 
Het extra voordeel van sport
Dat mensen die sporten fitter zijn dan niet-sportende mensen is geen nieuws. Dat het goed is voor je figuur is leuk meegenomen. Maar in het kader van stresspreventie is het bijkomende voordeel dat sporten een ideale manier is spanningen af te reageren, waar niet-sporters mee blijven lopen. Alle opgekropte frustraties, het opgejaagde gevoel, de kick van de prestatie; ze komen er allemaal uit onder het sporten. Ook al was je je helemaal niet bewust van deze gevoelens.
 
Het effect van 'rust'
Rustig worden op het moment dat je gestrest bent of gehaast, opgewonden of gewoon onrustig lijkt vaak een opgave. Hoe kom je daar? Simpel: praat er veel over. Praten over rust heeft namelijk een geweldige bijeffect: het wekt een gevoel van rust op. (Bron: Kleine dagboek van de rust op het werk, P. Wilson)

Een half uur per dag
Wist je dat een half uur per dag matig intensief bewegen een goede basis is voor een goede gezondheid? Dat kan het kwartiertje heen en terug fietsen van en naar je werk zijn. Of de wandeling van trein/bus/metro naar je werk, de wandeling naar de supermarkt. Toch blijkt minder dan de helft van de mensen te voldoen aan deze norm.
 
Slaap lekker
Slaap is ontzettend belangrijk voor het herstel van je lichaam en geest. Belangrijk dus om te zorgen dat je lekker slaapt. Voor veel mensen is dit een moeilijk punt: in stressvolle periodes is je nachtrust als eerste verstoord. Je kunt echter veel doen om goed te slapen. Van ontspanningsoefeningen doen, tot de slaapkamer anders inrichten.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​​​​​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.