Behandeling angststoornis

Jonge vrouw in hectische en drukke stad met angststoornis

Heb je het vermoeden dat je last hebt van een angststoornis, ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog, psycho­therapeut, psychiater of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz). Vraag naar een hulpverlener die ervaring heeft met de behandeling van angstklachten. Er bestaan in Nederland ook gespecialiseerde poliklinieken en klinieken voor mensen met angststoornissen.
 
De behandeling die over het algemeen de voorkeur heeft bij angststoornissen is cognitieve gedragstherapie. Tijdens cognitieve gedragstherapie praat de behandelaar met je over jouw klachten, de mogelijke oorzaken, de situaties waarin je angst en paniek voelt en de gedachten die je daarbij hebt. Daarbij krijg je oefeningen mee. Het is in de behandeling van angst van belang om juist datgene op te zoeken waar je bang voor bent. Dit heet 'exposure' ofwel blootstelling aan jouw angst. Het is hierbij belangrijk dat de behandelaar nauw betrokken is bij het opstellen van het exposureprogramma en het monitoren ervan. Je leert datgene waarvoor je bang bent niet langer te vermijden, waardoor je angst zal afnemen. Zo leer je de ang­sten te overwinnen en kun je de angstige gedachten tegengaan. Ook kun je met ademhalings- en ontspanningsoefeningen de angst leren beheersen.

Angststoornissen kunnen ook behandeld worden met medicijnen. De belangrijkste medicijnen die bij angststoornissen worden voorgeschreven zijn antidepressiva. Het heeft de voorkeur te starten met een psychologische behandeling. Een groot voordeel van psychologische behandeling is dat er na het afronden van de behandeling minder kans is dat je klachten terugkomen. Dan heb je namelijk een methode geleerd om hier zelf mee om te gaan.

Flyer met tips bij angstklachten

Heb jij last van angstklachten en ben je op zoek naar handvatten? In deze flyer krijg je tips om met angstklachten om te gaan en te voorkomen dat ze verergeren. Ook lees je wat je kan doen als er meer aan de hand is. Vraag de flyer gratis aan en ontvang hem direct per mail.

Flyer met tips voor naasten van iemand met een angststoornis

Heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en wil je graag handvatten die je helpen in de omgang met jouw naaste? Je vindt tips in deze flyer, evenals tips hoe je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.