Behandeling angststoornis

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat moet ik doen om van mijn angststoornis af te komen?

Heb je het vermoeden dat je last hebt van een angststoornis: ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog, psycho­therapeut, psychiater of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz). Vraag naar een hulpverlener die ervaring heeft met de behandeling van angstklachten. Er bestaan in Nederland ook gespecialiseerde poliklinieken en klinieken voor mensen met angststoornissen.

Soorten behandelingen bij een angststoornis

Door je angststoornis te laten behandelen, leer je datgene waarvoor je bang bent niet langer te vermijden. Zo neemt de angstklachten af en leer je je ang­sten te overwinnen.  

Cognitieve gedragstherapie

De behandeling die over het algemeen de voorkeur heeft bij angststoornissen is cognitieve gedragstherapie. Tijdens cognitieve gedragstherapie praat de behandelaar met je over:

  • je klachten,
  • de mogelijke oorzaken,
  • de situaties waarin je angst en paniek voelt,
  • de gedachten die je daarbij hebt. 

Je krijgt oefeningen mee. Het is in de behandeling van angst belangrijk om juist datgene op te zoeken waar je bang voor bent. Dit heet 'exposure' ofwel blootstelling aan jouw angst. De behandelaar is nauw betrokken bij het opstellen van het exposureprogramma en houdt in het gaten of dit goed gaat. 

Ontspanningsoefeningen

Ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de angst leren beheersen.

Bewegen en sporten

Bewegen of sporten als je last hebt van angstklachten kan je helpen te kalmeren, je af te leiden en het verlaagt de spanning in je lijf. Ook heeft het een goede invloed op je hersenen. 

Medicatie bij een angststoornis

De belangrijkste medicijnen die bij angststoornissen worden voorgeschreven zijn antidepressiva. Toch is het beter om eerst te starten met een psychologische behandeling, zoals cognitieve gedragstherapie. Een groot voordeel van psychologische behandeling is dat er na het afronden van de behandeling minder kans is dat je klachten terugkomen. Dan heb je namelijk een manier geleerd om hier zelf mee om te gaan.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste behandeling?

Onze hulpverleners bij MIND Korrelatie kijken naar jouw specifieke situatie en kunnen je helpen de beste behandeling te vinden. Neem gratis en anoniem contact op met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Aandacht voor Angst

Heb jij angstklachten, ben je naaste van iemand met angstklachten of zou je meer willen weten over dit onderwerp vanuit bijvoorbeeld je werk of studie? Meld je aan voor onze special Aandacht voor Angst. Ontvang 10 dagen om de dag informatie, tips, interessante linkjes en ervaringsverhalen in je e-mailbox.

Flyers met tips bij angst

Heb jij last van angstklachten en ben je op zoek naar handvatten? Of heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en kun je wel wat tips gebruiken die je helpen met jouw naaste om te gaan? Klik op de linkjes hieronder om de gratis flyers over deze onderwerpen aan te vragen. Je ontvangt ze direct per e-mail.

Meer weten over angststoornissen